Productie én kwaliteit. Daar gaat het om bij de teelt van paprika.

Een nieuw ras gaan telen is toch altijd een beetje spannend. Wordt de belofte waargemaakt? Geeft het inderdaad die hoge productie? Gaat de kleuring echt zo snel? Komt er wel een hoog percentage klasse I vanaf?
En dat is precies waar onze kracht ligt; we komen graag bij u langs, denken mee en delen onze teelttechnische kennis. Ook bij de keuze van een ras denken wij graag met u mee: welk ras past het best bij uw bedrijf, rekening houdend met de diverse aspecten van het bedrijf? Daarbij kunnen we putten uit ons grote aanbod in rassen. Hieronder een selectie.

Goede rassen | Uitgekiende teeltbegeleiding

Onze rode rassen

Het nieuwe rode ras Hayden RZ wordt dit jaar voor het eerst grootschalig geteeld. Vijf telers hebben hun hele bedrijf of een afdeling ermee vol staan. Ze zijn zeer te spreken over de goede productie. Wat bovendien opvalt is dat ook de interne kwaliteit na het oogsten goed blijft. Verder zit het vruchtgewicht op een goed niveau, de doorkleuring is goed en snel en het gewas is open en arbeidsvriendelijk. Een ander groot pluspunt is het hoge percentage klasse I-vruchten.

Productie omhoog bij Redwing RZ
Al een ‘ouwetje’, deze Redwing RZ, maar nog lang niet afgeschreven. Redwing is een compleet ras, met hoge productie, zware vruchten van goede kwaliteit. Bovendien sterk tegen neus- en binnenrot. En dan is daar nog het grote voordeel: het ras is resistent tegen TSWV en ook nog eens goed bestand tegen meeldauw.

Fenomenaal hoge productie bij nieuwe rassen
Onze drie nieuwe rode proefrassen, 35-BR1405 RZ en 35-BR1406 RZ voor het middelgrove segment) en 35-BR1403 RZ, voor het grove segment, vallen op door hun hoge productie. Al in de proeffase vorig jaar leken ze ver uit te steken boven andere rassen, maar dat had nog een proefeffect kunnen zijn. Dit jaar vallen ze wederom op door de hoge productie. Daarnaast blijkt uit post harvest proeven dat de kwaliteit ook goed is. Komend jaar worden deze rassen voor het eerst op grote schaal geteeld, de belangstelling is nu al groot.

Ons oranje assortiment

In 2019 werd Jack Miller RZ voor het eerst op één bedrijf geteeld, met groot succes! Inmiddels staat het ras op meer dan 50 hectare in Nederland en België. Ook in Canada worden de grove vruchten van Jack Miller zeer gewaardeerd en wordt dit betrouwbare kwaliteitsras nu op grotere schaal geteeld. De productie is goed, met een stabiele productie gedurende het hele jaar en een hoog vruchtgewicht in de zomer. Het percentage klasse I-vruchten is hoog, waardoor de vruchten ook goed te exporteren zijn.

Nieuwkomer Pirro RZ
Een totaal ander gewas dan Jack Miller is Pirro RZ, dat een heel open gewas heeft. Dat maakt het een arbeidsvriendelijk gewas, dat snel oogstbaar is. De productie is goed en het is bovendien sterk bestand tegen neusrot.

Gele nieuwkomer Agostini RZ

Met een goede teeltaansturing is er een echt goede productie van nieuwkomer Agostini te halen, blijkt op de vijf bedrijven die dit ras dit jaar op grote schaal telen. Het gewas is krachtig, vitaal en sterk en heeft de hele zomer door een hoog gemiddeld vruchtgewicht van mooie kwaliteit. Daar komt bij dat Agostini resistent is tegen TSWV. Kortom, een ras dat in het begin van het jaar vraagt om een hoog tempo van telen. Daarna is het puur ontspannen.

 

Superzoete zoetpunt Rashford RZ

Dit nieuwe ras doet precies wat het in de proeven al beloofde: de productie is vroeg al heel hoog en de vruchten kleuren snel door. Het vruchtgewicht is iets lager dan van Palermo RZ, wat goed past bij veel afzetpartijen. Bovendien is het ras resistent tegen TSWV. Verder heeft Rashford dezelfde goede eigenschappen als Palermo. De smaak is geweldig, namelijk superzoet, voldoende sappig en met een goede ‘bite’. Ook heeft hij de typische Palermo-vorm met een deukje in de nek.

 

Hete peper 37-ME149 RZ

Het nieuwe hete peperras 37-ME149 RZ valt in de proeven op door de hoge productie en de sterke plant. Het zijn mooie rechte, dieprode pepers en goed heet. Bovendien heeft deze peper nog een extra voordeel, het is sterk tegen meeldauw. Komend seizoen komt 37-ME149 voor het eerst commercieel beschikbaar.  

Meer info?

Neem dan contact op met een van onze teeltadviseurs.

Rudy van den Berg                      Erwin Weerheim                                             
06 30 03 03 19                               06 83 57 72 93
r.van.den.berg@rijkzwaan.nl         e.weerheim@rijkzwaan.nl

 

Ronald van den Bulk                   Ton Berkers
06 51 31 06 30                               06 53 29 89 93
r.van.den.bulk@rijkzwaan.nl         t.berkers@rijkzwaan.nl