Lt Defense

Lt Defense beschermt tegen echt meeldauw

Lt Defense-rassen van Rijk Zwaan beschermen tegen een infectie met echte meeldauw (Leveillula taurica of Lt) in de paprika- en peperteelt. Deze ziekte kan een groot probleem zijn voor telers. De resistentie beperkt de groei en ontwikkeling van echte meeldauw. Rassen met deze resistentie bieden telers een oplossing. Lt Defense is onderdeel van het Defense-label van Rijk Zwaan.

Geïnteresseerd in Lt Defense rassen?

Neem contact op met:
Heleen van Rijn-Wassenaar

Waarom telers voor Lt Defense kiezen

Leveillula taurica is moeilijk te herkennen in een vroeg stadium. Daarom kan de ziekte zich gemakkelijk en ongemerkt verspreiden in de paprika- en peperteelt. Telers die kiezen rassen met een Lt-resistentie hoeven minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Het gewas is gezonder en productiever. Het levert ook lagere residuen op de vruchten op, hetgeen een eis is van retailers. Minder gebruik van zwavel voorkomt bovendien aantasting van plastic materialen in de kas. Lt Defense ontlast zo telers tijdens het teeltproces.

Voordelen van Lt Defense

 • Een gezonder gewas
 • Een betere opbrengst
 • Vermindering gewasbeschermingsmiddelen
 • Lagere residugehaltes op vruchten
 • Door minder zwavelgebruik geen aantasting van plastic materialen

Paprika- en peperrassen met Lt Defense

Rijk Zwaan biedt steeds meer paprika- en peperrassen met de resistentie tegen Lt. U herkent de Lt Defense-rassen aan het label in de communicatie over deze rassen. Lt Defense is beschikbaar in volgende paprika- en pepersegmenten van Rijk Zwaan:

 • Blocky
 • Hongaarse Wax
 • Dolma
 • Sivri
 • Kapya
 • Med hot pepper

Lt bij vatbare rassen

Leveillula taurica (Lt) is een schimmel die alleen kan groeien op levend plantenweefsel. Sporen vormen zich aan de onderkant van de bladeren en verspreiden zich door de lucht in kassen of in vollegrondsteelt. Als sporen op andere bladeren landen, ontkiemen deze. Lt is moeilijk te zien in een vroeg stadium. Daarom kan deze zich gemakkelijk en ongemerkt verspreiden.

In het begin ontstaan kleine, lichtgroene vlekjes aan de bovenkant van het blad. Die worden geleidelijk groter en geel. Uiteindelijk wordt het weefsel bruin en sterft het af. Het mycelium groeit in het blad en vormt aan de onderzijde sporen.

Proeven laten duidelijke verschillen zien

Lt Defense-paprikarassen zijn minder vatbaar voor aantasting door echte meeldauw dan standaardrassen. Proeven tonen aan dat Lt Defense-rassen de groei en ontwikkeling van meeldauw vertragen. Dit vertraagt niet alleen schade aan het gewas, maar geeft telers ook meer tijd om te reageren op eventuele schade. Bij de resistente rassen blijft de productie en vruchtkwaliteit op peil.

Minimalisering van het risico op verspreiding

Het is erg belangrijk om bij elke groeicyclus hygi├źnisch te starten en al het oude plantmateriaal te vernietigen. Omdat de sporen ongeveer zeven dagen houdbaar zijn, is het aan te raden om de kas twee weken leeg te laten staan.