08 jul 2019

Aanpak Trial Center Tomato werpt vruchten af, rustiger telen leidt tot meer kilo’s

Ook dit seizoen laat het Trial Center Tomato van Rijk Zwaan mooie resultaten zien. De aanwezige rassen, van nieuwkomers tot bewezen alleskunners, staan allemaal op onderstam Suzuka RZ. Of het de groeikracht van deze laatste is, of de aangepaste teeltstrategie, blijft gissen. Feit is dat half mei de productiecijfers grotendeels hoger liggen dan vorig jaar. Juist ook in de belichte teelten. “We zien zwaardere vruchten en beter producerende gewassen”, vertelt Leo van Meurs.

Op de foto v.l.n.r.: Peter Scheire, John Verbruggen, Ben Zwinkels, Albert van Os, Leo van Meurs en Joop Verhoeven

Voor het tweede seizoen op rij werkt het Trial Center Tomato met hybride belichting. Het voordeel van deze combinatie van SON-T boven het gewas en LED-belichting er tussen (ter hoogte van de vierde tros) is de mogelijkheid om iets rustiger te telen, met behoud van kwaliteit. Van Meurs: “De LED-lampen brengen het licht diep in het gewas. Daardoor volstaan drie in plaats van de gebruikelijke vier Son-T armaturen en blijft de temperatuur van de koppen wat lager.”

Het verschil in etmaaltemperatuur komt tussen half december en half februari in vergelijking met vorig seizoen gemiddeld uit op één graad. Daarnaast heeft het bedrijf ook langer belicht met SON-T, tot 17 mei en hanteerde de bedrijfsleider een ruimere stengelafstand. Teeltadviseur Joop Verhoeven wijst ook op het aangepaste snoeibeleid. “Door de plantbelasting wat rustiger op te bouwen, investeer je langer in het gewas. En dat betaalt zich terug. Nu en de komende maanden. Het gewas gaat simpelweg met meer reserves de zomer in.” 
De adviseur toont een uitdraai met productiecijfers van week 21. “Kijk, in bijna alle segmenten presteren de rassen beter. Ik zie het al het hele seizoen: de vruchten rijpen sneller af en winnen aan gewicht. Er worden meer kilo’s geoogst. Het ziet er allemaal gewoon prima uit.”

Tros grof

In het segment tros grof doen de Nederlandse telers er volgens Albert van Os goed aan om te kiezen voor Trovanzo RZ. “Vooral de zettingsnelheid van dit ras valt positief op. De 5 vruchten kleuren gelijkmatig en mooi rood door (gvg 150-160 gram). De smaak is beter dan van zijn concurrenten. En omdat dit type minder lichtgevoelig is, kunnen telers langer de temperatuur hoog houden.” Ook noemt hij de vroege productie van Trovanzo.

Tros middel en middelgrof

Speciale aandacht is er voor Forticia RZ (110-120 gram). John Verbruggen: “Forticia wordt in het buitenland met goede resultaten onder belichting geteeld. Gelukkig bemerken we ook in Nederland toenemende belangstelling voor dit ras. Het iets vegetatieve gewas presteert super goed onder belichting en is opmerkelijk sterk tegen gele kronen. Een Cappricia-type met meer vroegheid en intermediate meeldauwresistentie.” Ook Multicia RZ is een echte middel-trostomaat die het met zijn dieprode kleur en vlakke trossen goed doet in belichte teelten.

Tomicia RZ (125-140 gram) scoort goed in het middelgrove segment.  Verbruggen zet de pluspunten kort op een rij. “Ik zie dat de heel productieve Tomicia onder belichting makkelijk in balans komt en blijft. Het is een makkelijke ‘zetter’. Daarnaast prijzen telers Tomicia’s arbeidsvriendelijkheid en zijn sterke groene delen.”  

Specialties

Ook hier een mooi assortiment prima rassen. Naast de gevestigde namen valt vooral Reddery RZ (72-008 RZ) op. Op dit moment is deze nieuwkomer volgens Ben Zwinkels de mooiste onder de troscherries. “De uniformiteit is uitzonderlijk, echt elke tros is gelijk. Met behoud van de kwaliteit. De vruchten van Reddery (12,3 gram) vertonen geen scheuren en blinken uit in smaak. Een heel dankbaar ras voor de teler dus.

De cocktails hebben ook zo’n topper: Primioso RZ (35-45 gram). Ben Zwinkels: “De grofheid is perfect. Met z’n 45 gram zit je altijd goed in dit segment. Qua kilo’s ook. In mei behaalde dit ras de hoogste productie. Mooie vlakke trossen met uniforme vruchten. En onder alle omstandigheden goed te telen. Belicht en onbelicht.”

Vleestomaten

Net als in het Trial Center Tomato constateert Peter Scheire dat Belgische bedrijven de vleestomaat Paulanca RZ met wat minder plantbelasting gaan telen. “Doorgaans is het snoeibeleid op 5, maar soms wordt er een kortere periode op 4 gesnoeid. Dit om voldoende groeikracht in de zomer te hebben en om met een goed eindschot de teelt af te sluiten.” Van Paulanca zien we een lichte uitbreiding van het segment. Logisch, het is een krachtig ras dat het gehele seizoen goede kilo’s produceert. Sterk tegen neusrot en met weinig afvallers.

Bedrijfsgegevens

Trial Center Tomato Kwintsheul

Zaaidatum: 25 augustus 2018
Plantdatum: 14 oktober 2018
Onderstam: Getopt geënt op Suzuka RZ
Eindafstand: grof/vlees: 3,3 stengels/m², los/tros/cocktail: 4,2 stengels/m², specialties 5 stengels/m²
Belichting: SON-T (146 µmol) start tot 17 mei
LED (75 µmol) start tot half zomer