15 apr 2021

Benoeming van twee nieuwe officiële fysio’s van valse meeldauw in spinazie

Twee nieuwe fysio’s van valse meeldauw in spinazie (Peronospora effusa) zijn benoemd door de International Working Group on Peronospora in spinazie (IWGP). Isolate SP1924, gevonden in Europa, wordt aangeduid als fysio Pe: 18. Isolate UA202001E, gevonden in de VS, wordt aangeduid als fysio Pe: 19. Een selectie van de spinazierassen van Rijk Zwaan zijn al resistent tegen Pe: 18 en Pe: 19.

Beide fysio’s vormen een aanzienlijke bedreiging voor de spinazie-industrie in alle delen van de wereld. Resistenties tegen deze nieuwe fysio’s zijn daarom belangrijk. “Als groenteveredelingsbedrijf zijn we blij dat we met resistente spinazierassen een oplossing  kunnen bieden voor spinazietelers wereldwijd”, vertelt Anne Königs, Product Co-ordinator Breeding Terra en lid van de IWGP. 

De resistente spinazierassen van Rijk Zwaan

Het spinazieprogramma van Rijk Zwaan heeft al een selectie aan spinazierassen die resistent zijn tegen Pe: 18 en Pe: 19, andere officiële fysio’s en in sommige gevallen tegen andere lokale isolaten. Voor de meest actuele informatie raden we telers aan om contact op te nemen met hun lokale verkoopvertegenwoordiger.

Geïntegreerde resistentiemanagement

Rijk Zwaan pleit voor een integrale benadering van resistentiemanagement; resistente rassen maken hier een groot deel van uit, maar ook ziektebestrijding en hygiënemaatregelen zijn belangrijk om de ontwikkeling van nieuwe meeldauwrassen te helpen voorkomen. Goede hygiëne, zoals het verwijderen van zieke planten, verminderen de verspreiding van meeldauw in gewassen.

Over IWGP

De International Working Group on Peronospora in spinazie (IWGP) onderzoekt voortdurend of er nieuwe fysio's zijn ontstaan door verdachte isolaten te vergelijken met bestaande fysio’s. Hierdoor bevordert IWGP een consistente en heldere communicatie tussen zaadbedrijven en telers over resistentie-brekende fysio’s die sterk genoeg blijken om in opeenvolgende jaren in een groot gebied te kunnen overleven, die in een groot gebied voorkomen, en aanzienlijke economische schade berokkenen.

Samenwerking in de sector

De IWGP opereert internationaal en wordt beheerd door Plantum in Nederland. De IWGP bestaat uit vertegenwoordigers van spinaziezaadbedrijven (BASF, Bayer, Bejo, DeSeed, Enza, Pop Vriend, Rijk Zwaan, Sakata, Syngenta, Takii en Vilmorin) en Naktuinbouw, en wordt ondersteund door onderzoek aan de Universiteit van Arkansas. Spinazieonderzoekers van over de hele wereld worden uitgenodigd om deel te nemen aan het IWGP-initiatief om de gemeenschappelijke differentiële set te gebruiken bij het toetsen van nieuwe isolaten. Alle genoemde isolaten en zaden van de differentiële set zijn verkrijgbaar bij Naktuinbouw (Nederland) en de International Seed Federation

Download het persbericht van Plantum