10 okt 2018

Klanten komen voor innovaties en biologisch aanbod

Honderden telers, plantenkwekers en vertegenwoordigers van retail, industrie, organic en convenience uit alle delen van de wereld bezochten de afgelopen weken het demoveld van Rijk Zwaan in Fijnaart. In deze kleurrijke lappendeken van groene, witte rode en paarse groente konden zij alle innovaties van de groenteveredelaar in de vollegrond vinden. Enkele hoogtepunten: koolsoorten die sterk zijn tegen trips, de bioroute, Crystal sla en Rocketeerz.

Zes weken lang toonde Rijk Zwaan in Fijnaart zijn aanwinsten in vollegrond

Door het mooie groeiseizoen stond het demoveld, dat uiteraard beregend kan worden, er picobello bij. Toch leverden deze uitzonderlijke omstandigheden telers uit heel Europa nieuwe kwesties op. “Trips was dit jaar in veel teelten een probleem. Op het demoveld was goed te zien welke rassen minder gevoelig zijn”, vertelt Arno van Oers, demoveldco√∂rdinator.

Biologische rassen

Zeker biologische telers zijn op zoek naar sterke, niet ziektegevoelige rassen. Omdat organic een groeimarkt is, had Rijk Zwaan een speciale bioroute op het proefveld uitgezet, die onder meer voerde langs sla, spinazie, kool, knolselderij, bleekselderij en rode biet. Specialist Organic Heleen Bos en crop specialist Daan Heidema leidden maar liefst vijftig biologische telers rond. Heleen Bos: “Veel ondernemers wisten niet dat Rijk Zwaan zo’n grote diversiteit aan gewassen en rassen heeft voor de bioteelt. De markering met bio-bordjes vonden zij heel handig.”

Kleurige slatypen

Klanten vanuit de hele keten toonden veel belangstelling voor alle typen en kleuren sla met extra Bremia-resistenties en met KnoxTM  en Knox CoreTM. Die laatste twee eigenschappen zorgen ervoor dat de sla of de pit minder snel verkleurt en de houdbaarheid verbetert. 

Van Oers: “Bezoekers willen graag dit soort innovaties zien. Veel indruk maakte Crystal lettuce, een nieuwe, zware sla met knapperig, dik blad dat bijzonder geschikt is voor verwerking door de foodservicebedrijven.” Interesse was er eveneens voor drie rucolarassen, die onder de naam Rocketeerz begin dit jaar zijn gelanceerd. En uiteraard voor het brede aanbod in spinazie met uitgebreide meeldauwresistenties, zowel voor de industrie als de verse markt.

Rondleiding op maat

Deze demoweken trokken ketenpartners uit de hele wereld. Uit Noordwest-, Centraal- en Oost-Europa, maar eveneens uit Turkije, de Verenigde Staten, Koeweit, Korea, Japan, China en vele andere landen. “Vanwege die verscheidenheid kiezen wij bewust voor een persoonlijke aanpak. Elke bezoeker heeft een rondleiding op maat gekregen”, geeft Van Oers aan.