12 mrt 2018

Krachtige rassen presteren goed onder hybride verlichting

Op 8 maart hadden telers en adviseurs de gelegenheid het Trial Center Tomato in Kwintsheul (NL) te bezoeken, waar nu ook hybride belichting hangt. Zij zagen hoe de rassen van Rijk Zwaan presteren onder 146 µmol SON-T-belichting en een tussenbelichting met LED-lampen van 75 µmol.

Sinds 1 januari is de belichte demokas geopend. Begin maart is een mooi moment om de tussenbalans op te maken van deze tomatenteelt. Vanwege de belangstelling voor deze innovatieve hybride belichting organiseerde Rijk Zwaan deze demomiddag onder de noemer ‘LED’s meet’. De interesse was met name gericht op hoe de bekende rassen zich houden onder invloed van hybride belichting.

Grofheid neemt toe

De eerste resultaten zijn goed, vertelt crop coördinator Ben Zwinkels.“Het is bekend dat onder invloed van LED-belichting de grofheid toeneemt. Dat zien wij ook in de demokas. De productie neemt dan ook bij de meeste rassen toe in vergelijking met alleen SON-T-belichting. Voor sommige rassen is de stengeldichtheid iets te vroeg naar de tussen- en eindafstanden gebracht wat invloed heeft gehad op het vruchtgewicht. Door de hoge plantbelasting zien we wel dat de gewassen ‘aan’ staan. Het ene ras kan beter met deze lichtintensiteit omgaan dan het andere. Krachtige rassen doen het over het algemeen goed.”

Kennis delen

Rijk Zwaan volgt van alle rassen nauwkeurig het teeltproces en -rendement. “Dit is het eerste jaar dat we die onder hybride belichting telen. Ook voor ons is het dus een leerproces. Natuurlijk kunnen we niet alle rassen ideaal sturen, maar we bouwen wel waardevolle kennis op die wij graag delen met telers”, vertelt Zwinkels.