07 okt 2019

Rijk Zwaan breidt het biologische assortiment uit

Succesnummers en interessante nieuwkomers: het biologische assortiment van Rijk Zwaan heeft ze allebei. Het groenteveredelingsbedrijf investeert fors in de ontwikkeling van biozaden. Zo speelt het in op de groeiende marktvraag vanuit telers, retailers en consumenten.

Gestage groei

Op het moment biedt Rijk Zwaan maar liefst 107 biologische en 300 NCT-zaden (niet-chemisch behandelde zaden) van 19 gewassen. Het aantal sterke, weerbare biorassen die onderscheidend zijn in de markt blijft gestaag groeien, vertelt Heleen Bos, specialist Marketing Organics. “Vooral in gewassen als sla, andijvie, trostomaten, paprika, aubergine en komkommers zijn wij groot, omdat we al meer dan tien jaar actief zijn op de biomarkt. Dat heeft gezorgd voor succesvolle biologische rassen als de zoete puntpaprika Sweet Palermo®, de gestreepte aubergine Angela RZ en sterke, ziekteresistente slarassen van het type botersla, ijssla, eikenbladsla of Salanova®, vaak met de Knox™- eigenschap.”

Biokomkommers

Een interessante noviteit voor de bioteelt is een nieuwe komkommer die door zijn donkere, stevige schil langer houdbaar is. Bos: “Daardoor is verpakken niet meer nodig, wat voor kopers van biologische groente belangrijk is. Wij gaan daarom van dit nieuwe ras ook biozaad produceren.”

Biologische snackkomkommer Quarto RZ en midi-komkommer Media RZ zijn al wat langer op de markt. Dat laatste ras is onderdeel van Little & Fresh, een concept waarin Jumbo, The Greenery, telers en Rijk Zwaan nauw samenwerken. “Met onverpakte, biologische groenten in klein formaat spelen we in op verschillende tendensen: kleinere huishoudens, minder verpakking, minder voedselverspilling en meer biologisch”, legt Bos uit.

Spinazie en courgette

Rijk Zwaan vernieuwt niet alleen continu het bioassortiment, het zoekt ook naar verbreding. Bijvoorbeeld door te investeren in gewassen als spinazie, wortelen, kool en courgette.

Bos: “De eerste successen dienen zich aan. Inmiddels is biozaad beschikbaar van het spinazieras Boa RZ, dat het erg goed doet in de markt. Van het nieuwe courgetteras Calagreen RZ gaan we dit seizoen biozaden produceren. Het gewas is robuust, heeft een open structuur en levert courgettes met een langere houdbaarheid. Dat maakt het ras interessant voor de biologische markt, want deze courgettes hebben zonder verpakking een langer schapleven.” That’s how we share a healthy future.

Lees meer op: www.rijkzwaan.com/solutions/organic