02 jan 2018

Rijk Zwaan breidt Trial Center Tomato uit met belichte kas

Het Trial Center Tomato in Kwintsheul (NL) is uitgebreid met 3.500 m2 belichte tomatenteelt. In deze afdeling test Rijk Zwaan hoe 51 tomatenrassen presteren onder hybride belichting. Zo speelt het groenteveredelingsbedrijf in op de trend dat bedrijven wereldwijd steeds vaker kiezen voor een belichte teelt. Vanaf 2 januari 2018 kunnen telers en andere ketenpartners de belichte afdeling op afspraak bezoeken.

SON-T en led

Met de extra 3.500 m2 beslaat het Trial Center Tomato nu een oppervlakte van 12.500 m2. In de belichte afdeling is gekozen voor een SON-T-belichting boven het gewas van 146 µmol en een tussenbelichting met led-lampen van 75 µmol. Met deze combinatie speelt Rijk Zwaan in op de belichting van nu en de toekomst. 

Ideale stengeldichtheid

Rijk Zwaan gaat van de 51 tomatenrassen nauwkeurig het teeltproces en -rendement volgen, zoals dat gebruikelijk is bij alle proeven in het Trial Center Tomato. “Wij testen onder andere wat de ideale stengeldichtheid is bij hybride belichting. Zo verzamelen wij gegevens over hoe onze tomatenrassen optimaal presteren onder belichting. De belichte afdeling is half oktober geplant. In december zijn de eerste tomaten geoogst”, vertelt crop co√∂rdinator tomaat Ben Zwinkels. 

Afspraak maken

Interesse om de rassen te beoordelen? Maak dan een afspraak met uw Rijk Zwaan-adviseur of e-mail naar rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl. Vanaf 2 januari 2018 bent u van harte welkom.

De teelt in deze kas loopt door tot eind september.