04 nov 2019

Rijk Zwaan nummer 1 in Hillenraad 500+: “Onbetwist een Nederlandse onderneming van wereldformaat”

“De R&D-trein van Rijk Zwaan dendert in volle vaart verder, want de groeiende wereldbevolking zit met smart te wachten op nieuwe rassen, nieuwe zaden en nog betere producten. Onbetwist een Nederlandse onderneming van wereldformaat”, stond zoal in het juryrapport van de Hillenraad beschreven. Dit jaar staat Rijk Zwaan op nummer 1 in de Hillenraad500+, de lijst met toonaangevende Nederlandse bedrijven in de tuinbouwsector. Marco van Leeuwen, directeur Rijk Zwaan, nam de eervolle prijs in ontvangst tijdens het Hortigala op vrijdagavond 1 november in de Ridderzaal in Den Haag.

Naast de erkenning voor de investeringen in Research & Development, valt de Hillenraad Rijk Zwaan’s focus op samenwerking positief op. Er wordt gebouwd aan een nog hechtere band met telers en bedrijven door hen nauwer bij de afzetketen te betrekken. Een goed voorbeeld daarvan is het Retail Center in Berlijn waar retailers en telers inzicht krijgen in consumentenwensen en productprestaties, aldus het Hillenraad rapport. Nauw samenwerken zit verankerd in het familiebedrijf.  

Midden in de maatschappij

Marco van Leeuwen nam de eervolle prijs in ontvangst: “Als Rijk Zwaan mogen we trots zijn op deze positie in de Hillenraad500+. Deze positie hebben we natuurlijk te danken aan de inzet van alle collega’s wereldwijd. De samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden is bovendien van groot belang om onze ‘license to operate’ te behouden. De samenleving verwacht van bedrijven dat ze midden in de maatschappij staan.”

Talent binden

“Medewerkers een prettige en duurzame baan bieden. Dit is verankerd in onze bedrijfscultuur”, vertelt Marco van Leeuwen. “Door hen de ruimte te geven kunnen deze collega’s hun talenten en ondernemerschap voortdurend blijven ontwikkelen. Dit motiveert onze mensen en komt ten goede aan de innovatieve kracht van ons bedrijf. Door de inzet van moderne technologieën, maar ook samenwerken in multidisciplinaire teams, blijven we groenterassen ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen van de huidige samenleving”.

Over Hillenraad500+

Hillenraad500+ is de lijst met bedrijven in de tuinbouwsector die een omzet hebben van meer dan 500 miljoen euro of met meer dan 1000 medewerkers in Nederland. Hillenraad kijkt naar onder andere de strategie van een bedrijf, positie in de markt, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.