20 apr 2023

Rijk Zwaan start in veredeling van zachtfruit

Sinds de oprichting in 1924 zijn we actief in de veredeling van groentegewassen. Met de start van het veredelingsprogramma in zachtfruit, verwachten we ons productaanbod te verbreden met aardbei, braam en framboos. De bouw van een nieuwe kas op onze locatie in Dinteloord, markeert het begin van het veredelingsprogramma in zachtfruit.

De afgelopen 30 jaar zijn we flink uitgebreid en nu zetten we deze autonome groeistrategie door met de investering in veredeling van zachtfruit.

Veredelingsprogramma zachtfruit

Breeding Manager Pieter Egelmeers vertelt: “Zachtfruit wordt traditioneel gezien vegetatief vermeerderd en komt niet uit zaden. In het nieuwe veredelingsprogramma richten we op beide. Met onze kennis over onderzoek, veredeling en zaadproductie hopen we innovatieve aardbei-, braam- en framboosrassen op de markt te brengen. Natuurlijk, met een toegevoegde waarde voor telers en ketenpartners.”

Nieuwe rassen

Veredeling van een nieuw ras duurt gemiddeld zes tot zestien jaar. “Het veredelingsprogramma zachtfruit gaat net van start. Het is op dit moment te vroeg om aan te geven wanneer de eerste zachtfruitrassen van Rijk Zwaan op de markt komen”, aldus Pieter Egelmeers.

Bouw nieuwe kas

In de nieuwbouw komen faciliteiten voor het nieuwe veredelingsprogramma zachtfruit. Het bouwproject omvat een kas en bedrijfsgebouw. De nieuwbouw is een uitbreiding van Rijk Zwaans huidige locatie in Dinteloord.

Twee locaties in West-Brabant

Wij zijn in meer dan honderd landen actief en hebben ruim 35 dochterondernemingen verspreid over vrijwel alle continenten. De hoofdvestigingen zijn in Nederland, in zowel het Westland (De Lier) als regio West-Brabant. Naast de bedrijfsactiviteiten in Dinteloord heeft Rijk Zwaan haar onderzoeks- en veredelingslocatie in Fijnaart gehuisvest.

Op dinsdag 18 april startte de bouw officieel. Dit werd gevierd door een groep medewerkers en bouwpartners. Directielid Kees Reinink en Anton van Doornmalen, voorzitter Raad van Commissarissen en mede-eigenaar van Rijk Zwaan, waren bij deze bijeenkomst aanwezig. De bouw wordt naar verwachting in 2024 afgerond.