26 mei 2023

Salatrio: dit zijn de vijf inzichten uit de demo van Rijk Zwaan

Drie soorten kleurige, levende sla in één krop, dat is Salatrio. Het concept bestaat al jaren en wint wereldwijd aan populariteit. Op het Salatrio Client Demo toonde Rijk Zwaan begin mei 2023 veertig innovatieve combinaties van leafies. Robuuster, productiever en arbeidsvriendelijker. Met meer crunch, crisp en gemak. “Het enthousiasme bij telers om deze te testen is groot”, vertelt crop coordinator Peter Sonneveld. We zetten de vijf inzichten op een rij.

1. Salatrio verovert de wereld

Noordwest-Europa, Scandinavië, Japan, China, Noord- en Zuid-Amerika: telers uit alle windstreken kregen een rondleiding op de Salatrio Client Demo in het Nederlandse Dinteloord. Live voor klanten uit de regio, online voor overzeese klanten. Peter Sonneveld: “Het laat zien dat het concept internationaal steeds meer voet aan de grond krijgt. Het komt tegemoet aan de wensen van telers en consumenten. Salatrio is vers, kleurrijk, lang houdbaar en makkelijk te verwerken.” 

Hydroponic slarassen

2. Klassieke Salatrio-mix wordt nog robuuster met rode nieuwkomers

Een lollo rossa, een lollo bionda en een eikenbladsla: dat is de klassieke mix. Sonneveld: “Voor de lollo rossa lieten we een aantal robuustere alternatieven zien. Ten eerste het intens rode Crystal ras Sungari RZ. Dat is een open ijsbergsla, met smakelijke, knapperige blaadjes. Een andere optie is de nieuwe rode Audex RZ. Dit is een beter houdbare en smakelijke Salanova®-sla, die diep ingesneden blaadjes heeft. Van boven zie je nauwelijks verschil met de klassieke mix, maar de teler en consument zullen het verschil ervaren. In Noordwest-Europa, waar Salatrio een vaste waarde is in het schap, is er interesse in zo’n upgrade.”

3. Complete Salanova-mix zorgt voor maximaal gemak

Drie Salanova-typen samen in één Salatrio-mix? Ook dat kan, laat Sonneveld zien. Het ziet er iets anders uit dan de klassieke variant, maar deze mix speelt nog beter in op gemak. En dat is voor consumenten al jaren een belangrijke drijfveer. “Salanavo biedt meer slablaadjes van gelijke grootte. Bovendien valt de krop in één snijbeweging uit elkaar. Deze mix met de donkergroene crispy Extol RZ, de blonde crispy Exwatch RZ en de rode Audex RZ biedt telers teeltgemak en consumenten gebruiksgemak.”

Salanova slarassen op hydro systeem

4. Salatrio-mix met botersla of bindsla biedt nieuwe marktkansen

Een Salatrio-mix met botersla of met bindsla is nog een tikje innovatiever en kan bijdragen aan diversificatie in de markt. “Het ziet er echt anders uit. In consumentenonderzoek van Rijk Zwaan komt de combinatie met botersla er altijd goed uit”, vertelt Sonneveld. Ook een mix met verschillende kleuren bindsla viel tijdens de demo in de smaak. “Telers uit Azië en Noord- en Zuid- Amerika zijn enthousiast over dit soort noviteiten. Salatrio is voor hen een relatief nieuw concept, dus zij zijn flexibeler in hun keuzes.”

5. De ideale Salatrio-mix is maatwerk

Salatrio wordt meestal geteeld in hightechkassen met hydroponics. Toch is er binnen deze teelt op water nog veel variatie in systemen, bijvoorbeeld met of zonder led-belichting, met vaste of bewegende goten. Ook een lowtech- of midtechteelt van Salatrio is mogelijk. Sonneveld: “Daarom is de samenwerking tussen telers en Rijk Zwaan zo belangrijk. Wat zijn de teeltomstandigheden? Wat vraagt de markt? Met elkaar komen we tot een mix op maat.”

Kom kijken tijdens de GreenTech

Heeft u het Salatrio Client Event gemist? In de periode rond de GreenTech (13-15 juni in Amsterdam) toont Rijk Zwaan in een Hydro Demo nieuwe slarassen, waaronder een selectie van Salatrio-mixen. Neem contact op met uw lokale Rijk Zwaan contactpersoon of lees hier meer over de Hydro Demo Dinteloord van Rijk Zwaan. Vraag direct een bezoek aan!