26 jun 2019

Start bouw nieuwe veredelingslocatie

Dinsdag 25 juni 2019 is officieel de bouw van een nieuwe veredelingslocatie door groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan gestart. Op de veredelingslocatie komen faciliteiten voor het ontwikkelen van nieuwe tomaat-, paprika-, peper- en auberginerassen. De nieuwbouw komt op een perceel achter zowel het “Seed Quality Center” als “De Vesting” van Rijk Zwaan in De Lier en wordt naar verwachting eind 2020 opgeleverd. Tijdens het slaan van de eerste paal is bekend gemaakt dat de nieuwe veredelingslocatie “De Hybride” genoemd gaat worden.

De nieuwe veredelingslocatie gaat bestaan uit circa 8,7 hectare kas, 6.000 m² bedrijfshal en 1.300 m² kantoorruimte. Op de nieuwe locatie gaan de veredelingsteams van tomaat, paprika en aubergine werken. Dit zijn circa 80 medewerkers. Daarnaast komen er ook nog circa 30 medewerkers in de uitvoering te werken.

Betere rassen

De vraag naar hoogwaardige groentezaden blijft naar verwachting toenemen, mede omdat de bevolking wereldwijd groeit. Rijk Zwaan veredelt steeds meer gewassen voor internationale afzetmarkten. De nieuwbouw is nodig om de groei in de veredeling mogelijk te maken en medewerkers een prettige en duurzame baan te blijven bieden.

Jair Haanstra, voorzitter van de bouwcommissie en bij Rijk Zwaan werkzaam als Breeding Manager Aubrika: “Door de uitbreiding krijgt Rijk Zwaan meer ruimte voor de veredeling en het gewasonderzoek van tomaat, paprika, peper en aubergine met als doel om onze klanten en telers nog betere rassen te kunnen bieden”.

Start bouw “De Hybride”

Tijdens de feestelijke start van de bouw sloeg Kees Mulder de eerste paal. Kees werkt ruim 40 jaar bij Rijk Zwaan en is als Station Manager De Lier al vele jaren betrokken bij diverse nieuwbouwprojecten. Directeur Marco van Leeuwen maakte de naam van de nieuwe veredelingslocatie bekend. De komst van de nieuwe verdelingslocatie is vooraf afgestemd met de gemeente, het waterschap en alle omwonenden. Naar verwachting is de nieuwbouw eind 2020 afgerond.