29 jun 2023

ToBRFV-resistente tomatenrassen van Rijk Zwaan maken verwachtingen waar

Sinds tomatenrassen met een resistentie tegen het zeer schadelijke Tomato brown rugose fruit Virus (ToBRFV) op de markt zijn, kunnen telers wat opgeluchter ademhalen. De nieuwe rassen – herkenbaar aan het Rugose Defense-label - presteren goed in de praktijk. De crop specialisten Ben Zwinkels en John Verbruggen delen halverwege het teeltseizoen hun ervaringen in de verschillende tomatensegmenten.

Tros fijn: hoogresistente Prospano RZ voldoet aan alle wensen

In het segment fijne trostomaten, waarin Rijk Zwaan marktleider is in Noordwest-Europa, maakt Prospano RZ de verwachtingen in de praktijk waar, vertelt John. “Het ras is arbeidsvriendelijk, omdat het kort is. De trossen zijn vlak en passen daardoor mooi in een kleinverpakking. Het vruchtgewicht van 95-115 gram en de Brix-waarden van 4,8-5,5 sluiten aan bij de wensen van de markt. Ook in het smaakmodel van WUR komt het ras heel goed naar voren. Voor de belichte teelt is er eveneens belangstelling voor dit ras. Kortom, Prospano is in alle opzichten een goede vervanger van vatbare rassen in het premium segment.”

Cocktail: telers delen ervaringen over drie nieuwkomers

Ook in het belangrijke cocktail-segment kozen de meeste telers dit seizoen voor één of meer nieuwe tomatenrassen met het label Rugose Defense. We introduceerden in Nederland drie ToBRFV-hoogresistente opvolgers van Brioso RZ die elkaar niet veel ontlopen. Ben: “We overleggen elke week met een groep telers om ervaringen uit te wisselen. Amelioso RZ, Valerioso RZ en Lucioso RZ hebben alle drie mooie trossen en een dieprode kleur. Elk ras heeft zijn eigen plussen en minnen. Aan het eind van het seizoen kunnen we beoordelen welk ras het beste aansluit bij de wensen van de telers.”

Cherrytros: premium rassen te zien in het Trial Center High Tech

In het cherrytros-segment was Hyrule RZ het eerste hoogresistente ToBRFV-ras dat Rijk Zwaan introduceerde. Voor veel landen is Hyrule RZ een prima keuze, maar voor Nederlandse telers zoeken wij in het fijne segment naar premium rassen met een ander smaakprofiel. We testen dit seizoen in ons nieuwe Trial Center High Tech (TCHT) én bij tomatentelers een reeks nieuwe cherrytrostomaten, waardonder Hateno RZ en Tabantha RZ. Consumentenonderzoek bevestigt de goede smaak van de nieuwkomers. Telers zijn welkom om deze rassen zelf te komen beoordelen.

Onderstam: Suzuka RZ combineert goed met Rugose Defense-rassen

Het is bovendien goed nieuws dat de populaire onderstam Suzuka RZ een goede match blijkt te zijn met de ToBRFV-hoogresistente tomatenrassen van Rijk Zwaan. Onze rassen met Rugose Defense zijn vrij groeikrachtig, Suzuka RZ heeft juist een generatieve inslag. De combinatie werkt perfect. Dat Suzuka RZ zelf niet resistent is, is geen probleem. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie met onze gangbare onderstammen geen negatieve invloed heeft op onze resistente rassen.

Andere segmenten: nieuwe, ToBRFV-hoogresistente rassen te verwachten

Tros grof, middel tros, snack- en vleestomaten: ook in deze tomatensegmenten zitten we niet stil. In het TCHT staan proeven met ToBRFV-hoogresistente rassen van alle typen. John is optimistisch: “We gaan over de hele breedte tomatenrassen met Rugose Defense introduceren. Het veredelingsprogramma draait op volle toeren om álle tomatentelers in de toekomst gemoedsrust te bieden. Daarbij blijven we zeggen: ook met ToBRFV-resistente rassen zijn hygiëne en een schone start essentieel. Maar daarvan zijn de meeste telers gelukkig wel doordrongen.”

Bekijk, beoordeel en proef in het TCHT

Interesse in tomatenrassen met Rugose Defense? Maak een afspraak met uw Rijk Zwaan-contactpersoon om een bezoek te brengen aan het nieuwe Trial Center High Tech in De Lier.