Toekomstbestendige paprika’s vragen om duidelijke keuzes

Paprika’s blijven boeien. Dat bleek tijdens het Paprika Event van Rijk Zwaan. Op 22 september ontving de groenteveredelaar ruim 50 telers op het hoofdkantoor in De Lier. Samen bespraken zij de ontwikkelingen in paprika. Naast diverse presentaties bevatte het programma een rondleiding door het zaadtechnologisch centrum van Rijk Zwaan en een introductie van de nieuwste paprikarassen. Doel was bedrijven te inspireren toekomstbestendige keuzes te maken. 

Positieve stemming

De stemming op het Paprika Event was positief. Presentaties belichtten vooral de kansen voor telers in een veranderende markt. Crop coördinator Rudy van den Berg: “We toonden areaalontwikkelingen per segment en ook de toenemende diversificatie in paprika. De bloktypes voor bulk blijven bestaan, maar steeds meer retailers verrijken hun schappen met specialties en innovatieve concepten. Denk aan punt- en snackpaprika’s.” 
 
De gevolgen van de paprikadiversificatie klinken door op bedrijfsniveau. “De teelt van standaard bloktypes verschilt van die van bijvoorbeeld de puntpaprika’s. Beleid qua arbeid, teelt en interne logistiek is geheel anders. Wij adviseren telers een duidelijke beslissing te nemen: of je gaat met je bedrijf richting de discountmarkt of je richt je op het hogere segment. Alleen dan kunnen we blijven concurreren met landen als Spanje.”
 
Het Paprika Event bood telers een laagdrempelige mogelijkheid om met ketenmanagers en teeltadviseurs keuzes nader te bespreken. Natuurlijk kwamen ook de gangbare en nieuwe rassen ter sprake. Rijk Zwaan liet de deelnemers kennis maken met twee potentiële toppers: Keessie RZ en Hein RZ. Rassen die de lat voor kwaliteit en productie wederom hoger leggen. 

Paprika Event 2016 the Netherlands