11 sep 2018

Volop vernieuwing bij tomatenassortiment van Rijk Zwaan

De inloopmiddag op het Trial Center Tomato van Rijk Zwaan in Kwinstheul op 6 september werd goed bezocht. Telers toonden belangstelling voor Trovanzo RZ (tros grof), Tomicia RZ (tros middelgrof) en Livento RZ (los). Ook de nummers 72-730 RZ (tros middelgrof, ook voor bioteelt) en 72-006 RZ (tros cherry) trokken de aandacht.

Cropspecialist John Verbruggen vertelt dat de meeste Rijk Zwaan-rassen de lange, hete zomer goed waren doorgekomen, zowel bij telers als in het Trial Center Tomato. “Het is opvallend dat onze rassen gemakkelijk blijven zetten, ook als het aanhoudend heet is. Die goede zetting houdt het gewas in balans.”

Onderscheidende trostomaten

Veel telers toonden belangstelling voor de rassen Trovanzo RZ en Tomicia RZ. Verbruggen: “De grove trostomaat Trovanzo haalt met zijn productie het niveau van de top. Daarnaast is de kwaliteit heel goed en heeft het ras een intensere rode kleur en betere smaak. Tomicia RZ is met 120 tot 140 gram net wat kleiner en smaakvoller. Het benadert de productie van de grove trostomaten. Je ziet links en rechts dat diverse telers en retailers op zoek zijn een trostomaat die zich onderscheidt in kwaliteit.”

Verbetering op alle onderdelen

Telers van losse tomaten waren voor Livento RZ gekomen, licht de cropspecialist toe. “Deze opvolger van Arvento RZ is productiever, teelt makkelijker, geeft meer bloemen per tros en maakt de puntvruchten veel beter af. Dat was in onze proeven te zien, maar dat is ook de ervaring van telers die hem hebben staan. Livento RZ is een echte verbetering op alle onderdelen.”

Ook voor biologische telers

Daarnaast viel het nummer 72-730 RZ op. “Die is ook heel interessant voor biologische telers. Deze middelgrove trostomaat heeft bovenop een meeldauwresistentie namelijk een extra resistentie tegen valse meeldauw, naast een goede smaak en mooie vruchtkleur,” meldt Verbruggen.

Noemenswaardig is eveneens nieuwkomer 72-006 RZ, een mooie tros cherrytomaat. Verder konden telers vrijwel alle bestaande Rijk Zwaan-rassen bekijken. Aangezien het Trial Center Tomato van de rassen nauwkeurig het teeltproces en -rendement volgt, konden zij een goede vergelijking maken.

Wie niet in de gelegenheid was om te komen en wel interesse heeft om de proeven te beoordelen, kan een afspraak maken met zijn Rijk Zwaan-adviseur of een mail sturen naar rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl.