22 nov 2021

Wokcue brengt de moderne Aziatische keuken naar het westerse supermarktschap

Waar komkommers in Azië veelal worden gewokt, worden ze in de westerse keuken vaak rauw gegeten. De meeste Europese consumenten denken er niet aan om komkommers voor wokgerechten te gebruiken. Het verschil ligt in hun textuur; traditionele komkommers hebben namelijk een hoog vochtgehalte, wat ze minder geschikt maakt voor gebruik in roerbakgerechten. Met Wokcue heeft Rijk Zwaan nu een uniek komkommerras geïntroduceerd dat perfect gebruikt kan worden in wokgerechten en die de smaak van de moderne Aziatische keuken naar de westerse wereld brengt. Als gloednieuw product stelt het retailers in staat om te diversifiëren en zich tegelijkertijd te onderscheiden met hun komkommercategorie.

Retailers laten opvallen met hun komkommerassortiment

De nieuwe Aziatische wokkomkommer van Rijk Zwaan, Wokcue, biedt retailers een uitgelezen kans om een nieuwe dimensie toe te voegen aan hun komkommerassortiment en zo de diversiteit in het schap te vergroten. Veel consumenten beschouwen komkommers nog steeds als een salade-ingrediënt en/of een snack, en weten niet dat ze ook gebruikt kunnen worden in roerbakgerechten. Met Wokcue stelt Rijk Zwaan retailers in staat om de categorie te innoveren door middel van een spannende nieuwe komkommer met een unieke uitstraling en onderscheidende kenmerken. Wokcue kan conventioneel geteeld worden maar is ook zeer geschikt voor biologische productie en past daarmee goed in de huidige duurzaamheidstrend.

Wokcue voldoet aan de consumentverwachtingen

Wat de consumentenbeleving betreft, uit onderzoek blijkt dat maar heel weinig westerse consumenten traditionele komkommers gebruiken in wokgerechten, vooral vanwege het hoge vochtgehalte, gebrek aan stevigheid én smaakverlies tijdens het koken. Sommige consumenten en Aziatische chef-koks in Europa proberen dit probleem aan te pakken door de kern van de traditionele komkommers te verwijderen, maar de resultaten zijn nog steeds niet bevredigend. Rijk Zwaan ging aan de slag om een oplossing te vinden voor dit blijvende probleem. Dit leidde tot de introductie van een nieuw komkommerras dat na het koken nog steeds stevig en knapperig is zonder dat de kern verwijderd hoeft te worden.

Alvorens het daadwerkelijk introduceren van het nieuwe ras Wokcue, heeft Rijk Zwaan uitgebreid consumentenonderzoek gedaan om het product te testen. De reacties waren overwegend positief. Zo werden in een van de smaaktesten ca. 100 consumenten gevraagd om roerbakgerechten met Wokcue en roerbakgerechten met traditionele komkommers te beoordelen. Zoals verwacht kwam Wokcue naar voren als het favoriete ras in deze gerechten en behaalde het de hoogste scores voor stevigheid, sappigheid en knapperigheid.

Meer informatie over Wokcue

Wil je je komkommerassortiment een boost geven met Wokcue? Neem dan contact op met Heleen van Rijn-Wassenaar, Specialist Marketing Peper & Komkommer bij Rijk Zwaan.

Meer weten over Wokcue? Download de flyer: