Herman Luimes vertelt over Lausanna RZ:

‘Groeikrachtige Lausanna RZ trotseert warmte moeiteloos’

Herman Luimes

Volgens Herman Luimes van Groentenkwekerij Luimes kan de temperatuur in het Drentse Erica nog wel eens hoog oplopen. “Dan heb je een ras nodig dat daar tegen kan: zoals Lausanna. Er zijn maar weinig planten met zo’n sterk wortelgestel. En daar begint het allemaal mee. Pas als je goede wortels hebt, kan je werken aan productie. En ook op dat punt scoort Lausanna goed.”

Lausanna RZ als sinds de introductie

Luimes teelt al sinds de introductie Lausanna. Eerst traditioneel en sinds 2016 aan de hogedraad en onder belichting (100 µmol). “Bij gebrek aan beter”, verklaart de teler weinig vleiend zijn keuze. “Qua gewas en vruchtkwaliteit behoort dit ras bij de beste. En ja, ik ben het type teler dat een ras graag wat langer ervaart om er het optimale uit te halen. Natuurlijk verloopt elk jaar anders, maar met Lausanna weten we nu wel aardig weg. Dus komende teelt staat ze er weer op 5,5 ha.”

Goede plantbalans

“We planten altijd in week 24 en 26, rond de langste dag. Vanwege de groeikrachtige inslag hoeft het gewas dan minder dik te staan. Voor de herfst is een dichtheid van 2,25 stengels/m² voldoende. Vanaf de vijfde oksel gaan we oogsten en we dunnen om en om. Gemakkelijk voor de arbeid en goed voor de plantbalans. De vruchten zijn mooi donkergroen en stevig, 40-ers vooral. De lengte is goed, soms in de laatste weken van de teelt –na het koppen-  wat aan de lange kant. Maar vruchtlengte betekent vruchtgewicht en het is lastig zat om aan de hogedraad zware komkommers te snijden. Mij hoor je dus niet klagen.” 
 

Stabiele productie

Het sterke, regelmatige gewas van Lausanna biedt de teler nog een ander pluspunt. “In Drenthe is het snel wat warmer dan in de rest van Nederland. Dan heb je dus baat bij een ras dat hierdoor niet dun gaat staan of gevoelig voor Pythium is. Zeker als je zoals wij, tot week 47 een hoge en stabiele weekproductie wilt kunnen oogsten. Want daar draait het tenslotte toch om.”
De hogedraadteelt van komkommers vraagt om rassen met voldoende groeikracht. Lausanna heeft zich op dat punt zeker bewezen. Met een bladaanleg van gemiddeld 7 bladeren per week is het een snelle groeier. Tegelijkertijd blijft het gewas voldoende open en stuurbaar.