Het verhaal van Edwin

‘Kennis bundelen in dienst van de consument’

Spinach grower Edwin Uijen with representative Wim in 't Groen

Edwin Uijen teelt op zo’n 75 hectare verse spinazie voor Bakker Barendrecht. Op zijn bedrijf in Herpen staat alles in het teken van een betrouwbaar product. Samenwerking met Rijk Zwaan én zijn afnemer is een essentieel onderdeel van zijn aanpak.

Spinach grower Edwin Uijen

Specialisatie

“In 2010 hebben mijn vrouw en ik dit bedrijf van mijn ouders overgenomen. Steeds meer zijn we gaan specialiseren in spinazie. De grond leent zich hier goed voor en qua machines zijn we er optimaal voor uitgerust. Bij ons hoeft de spinazie niet supersnel te groeien. Liever hebben we wat dikker blad en een goede kwaliteit in het schap. Soms gaat het maar om details, maar met alle keuzes die we maken hebben we de consument in ons achterhoofd.”

Rijk Zwaan representative Wim in 't Groen and spinach grower Edwin Uijen

Proefrassen

“Dit geldt zeker ook voor het kiezen van de juiste rassen. Regelmatig bezoeken we de demovelden van zaadbedrijven en zoeken we naar de beste optie voor de gehele keten. Aspecten als houdbaarheid en weerbaarheid tegen ziektes zijn veel belangrijker dan het aantal kilo’s per m2.  Hiermee zitten we op één lijn met onze afnemer, waar we al zo’n 30 jaar aan leveren.”

Ook met Rijk Zwaan hebben we een langetermijnsamenwerking. Ik heb regelmatig contact met hun teeltadviseur en we doen proeven met hun allernieuwste rassen. Rassen die net uit de veredeling komen en voor het eerst in de praktijk getest worden.  Zo komen we ook in contact met de veredelaars en ontwikkelingen die er aan zitten te komen. Nadenken over de toekomst vinden we belangrijk: daar nemen we echt de tijd voor.”
 

Resistenties

“Bij verbetering van rassen draait het vaak om ziekteresistenties. Omdat die altijd weer doorbroken worden, moet je op tijd op zoek naar opvolging. De eerste rassen met verbeterde resistentie zijn vaak nog niet de mooiste. Juist dan komt het er op aan de kennis te bundelen met zaadbedrijf en afnemer. De teeltperiode is bijvoorbeeld ook belangrijk, net als de produceerbaarheid van de zaden. Wensen en mogelijkheden moeten tegelijk op tafel komen te liggen: dan kun je gezamenlijk de juiste keuzes maken.”

Bekijk hier het spinazie-assortiment van Rijk Zwaan