Komkommerteler Peter Nouws vertelt:

“Dankzij Lausanna RZ voldoende vruchtgewicht in het najaar”

Kwekerij Hoevekestein doet zijn eigen proeven. Daarbij scoorde Lausanna RZ prima resultaten. Deze verbeterde Roxanna RZ, zoals Peter Nouws het ras noemt, geeft mooi gevormde komkommers van goede kwaliteit. Het ras staat dan ook op de lijst van de Belgische veiling. Zo goed als jaarrond levert hij aan deze afzetorganisatie. Eerst met Proloog RZ en de tweede en derde teelt met Lausanna. Het evenwichtige gewas speelt zeker een rol bij zijn keuze.

Al sinds 2016

Nouws teelt Lausanna al sinds 2016. Het is de opvolger van Roxanna op Hoevekestein. “Ook een goed ras, maar het raakte soms uit evenwicht waardoor de vruchten te lang werden. En ja, als ze niet in de kist passen, kan ik er weinig mee. Uit onze proeven bleek al snel de potentie van Lausanna. Vandaar de overstap. Nog steeds naar tevredenheid. Lausanna houdt goed lang zijn vorm vast, ook richting het einde van de teelt en is veel sterker tegen Mycosphaerella in de vruchten. Vruchtlengte en vruchtgewicht zijn belangrijk voor ons. Daarom gaan we ook 6 keer per week rond en snijden in de zomer voornamelijk 40-ers.”
 

Normale instellingen

De teelt vindt plaats op 30.000 m² in Wouwse Plantage. Eind april start Nouws met Lausanna (dichtheid 1,5 planten/m²). “We telen traditioneel, gewoon vanaf de grond –geen goten- naar de draad. In de tweede teelt gaan we tussenplanten. In de derde teelt, vanaf eind juli, niet. Ik probeer het tegenwoordig in augustus wat rustig te houden. Voorheen liepen we in deze maand namelijk altijd klem met arbeid. Het bevalt goed zo. Qua teelttechniek vraagt Lausanna niet echt om een bijzondere aanpak. Zodra de planten binnenkomen, starten we meteen met normale instellingen: gemiddeld een nachttemperatuur van 19ºC en 20-21ºC op de dag. Vanaf het 6e blad houden we alle stamvruchten aan. Met 19 tot 20 bladeren tot aan de draad komen we daarmee op 12 tot 14 stamvruchten.”
 

Arbeidsvriendelijk

Nouws omschrijft Lausanna als een arbeidsvriendelijk ras. “In vergelijking tot andere typen zien we minder dubbele vruchten en staat het gewas ook minder groeierig. Ook is Lausanna de zomer goed doorgekomen. Enkele afdelingen hadden we gekrijt en de rest is opgevangen met extra water om voldoende te koelen. Het feit dat de wortels sterk zijn tegen Pythium en en het gewas sterk is tegen Mycosphaerella geeft wel een iets veiliger gevoel, ja. Maar waar ik echt naar uitkijk, is een ras dat volledig resistent is tegen virus en meeldauw.”