Jerry Bentvelzen vertelt:

“Hoge productiecijfers met Uniformico RZ”

Korte, mooi gevulde en donkergroene vruchten. Jerry Bentvelsen omschrijft Uniformico RZ als een kwalitatief hoogwaardig ras. “Van buiten en van binnen. Onze afnemer is bijvoorbeeld zeer te spreken over de houdbaarheid van de komkommers.” Hoofdzakelijk 35-ers wat Bentvelsen betreft. En die produceert Uniformico voldoende. Na goede ervaringen vorig jaar, plant de teler 17 april de nieuwe teelt.

Eerst Uniformico RZ en daarna Lausanna RZ

“Vanaf week 19 hebben we een contract waarvoor we 35-ers moeten leveren. Dan is Uniformico de beste keuze. Voor de derde teelt, plantdatum 17 juli, staat Lausanna RZ op de planning. Lausanna geeft net wat zwaardere vruchten en dat is juist aan het einde van het seizoen wel prettig. Dan oogsten we toch dagelijks. Op dit moment telen we Proloog RZ. Die teelt startte op 31 december.”

Fijn ras

Bentvelsen Agrifood in Den Hoorn telt 2,4 ha glas. Vorig jaar beproefde het bedrijf tijdens de tweede teelt voor het eerst Uniformico, zelfde plantdatum en zelfde dichtheid 
(1,4 planten/m²). Toen verliep de teelt heel soepel, verklaart Jerry. “En we hebben een topproductie gehaald: 94 stuks/m².  Als we datzelfde aantal dit jaar weer kunnen snijden, met dezelfde prijzen…, ja, dat zou natuurlijk mooi zijn.” Maar elk jaar verloopt anders en de extreme omstandigheden zoals in 2018 zullen zich wel niet snel herhalen. Bentvelsen: “We starten in ieder geval gewoon hetzelfde. Met een rustige opkweekperiode waarbij we de eerste vier oksels schoonmaken. Vorig jaar oogstten we op 
7 mei de eerste stamvrucht. Tot aan de draad sneden we er 16. We hadden toen alle stammers aangehouden. Dat kon prima omdat het weer erg meezat. Als het dit jaar donkerder wordt, haal ik er misschien eentje tussenuit. Dan verloopt de overgang naar de ranken iets sneller.” 
 

Overzichtelijk gewas

Bentvelsen hanteert een traditionele teeltwijze met twee ranken over de draad. Een bedrijfsvorm die gebaat is bij het open karakter van Uniformico. “Inderdaad. Door de kleine bladeren blijft het gewas heel overzichtelijk. Daarbij komt dat wij vanuit onszelf elke week een blaadje weghalen. De komkommers zie je dus goed hangen. Dat is makkelijk oogsten. Het was ook niet nodig om op de stam vrucht te dunnen. Gewoon een fijn ras. Ik ben benieuwd naar zijn verrichtingen dit seizoen.”