Peter Boekestijn teelt Tracey RZ in De Lier:

“Minder klasse II en meer productie”

Gaat hij dit seizoen over de grens van 60 kilo heen? Het zou zomaar kunnen, vertelt Peter Boekestijn. Zijn auberginekwekerij teelde dit jaar voor het eerst Tracey RZ. En naar tevredenheid. “Vanaf week 16 oogsten we al mooie, donkere vruchten met een gewicht tussen de 340 en 350 gram. Het percentage klasse II is gehalveerd.” De teler plantte op 13 december met een dichtheid van 1,64 planten/m². Het bedrijf (4,3 ha) teelt voor een groot gedeelte onder Crystal Clear Glas en hanteert een 3-stengelsysteem.

Overstap

Na vier seizoenen Beyonce RZ stapte Boekestijn Eggplants over op Tracey RZ. Hoofdredenen waren kwaliteit en sortering. “Tracey geeft net iets meer 3-en en minder 4-en. Dat sluit beter aan bij ons klantenbestand. En wilde Beyonce in het donkere voorjaar nog wel eens wat stroeve vruchten geven, met Tracey is dat probleem nu opgelost. Ook tijdens de hete zomermaanden zagen we weinig roodverkleuring, terwijl je dat wel van een ‘stuksgever’ als Tracey zou verwachten.”

Vriendelijk klimaat

Qua klimaat volstaat een minder extreem regime. “We hoeven geen gekke capriolen uit te halen om Tracey in balans te krijgen. Wel zo prettig voor onze medewerkers. Bij Beyonce trokken we de temperatuur ’s middag nog wel eens door tot 32 à 33ºC. Tracey presteert echter prima bij een maximum van 30ºC, dat voelt wat aangenamer. Ook het gewas is prettig om in te werken. Tracey heeft vrij gelijke stengels en korte zijscheuten.”

Boekestijn verbaast zich er elke dag weer over hoe hard de vruchten van dit ras groeien. “Beyonce had meestal een paar grote vruchten aan de plant. De nieuwe gingen pas groeien als een rijpe vrucht geoogst was. Heel explosief dus. Bij Tracey zie je meer halfwas spul hangen. Er zijn constant aubergines in het gewas en ze groeien allemaal heel gelijkmatig. We gaan vaak rond en oogsten alleen de 300-ers.”

Goede opbrengst

Productiepotentie heeft dit ras zeker. “Als het deze lijn voortzet, verwacht ik dit jaar zelfs hoger uit te komen dan vorig seizoen. Waar dat aan ligt? Misschien het ras, misschien de omstandigheden, daar durf ik niks over te zeggen. We hebben onlangs ook geïnvesteerd in meer flexibel voedingssysteem. Wij werken met een dagvoorraad waardoor het voorheen onmogelijk was om bijvoorbeeld tijdens een hete zomermiddag kort de ec te verlagen. Nu hebben we een extra silo met schoon water dat we kunnen bijmengen. De wateropname door de plant wordt daardoor beter met alle positieve gevolgen van dien. Tot nu toe een prima jaar, dus. Afwachten wat oktober doet.”