Tonnie Vink teelt Procano RZ (72-730 RZ) in Ens

“Smaaktomaat voor 500 grams-verpakking”

Procano RZ

Wouters Green BV teelt biologisch 2,2 ha paprika’s en 2,9 ha tomaat in de grond. Met dit jaar voor het eerst Procano RZ in de hoofdrol. Tonnie Vink: “We waren op zoek naar een trostomaat met betere smaak. Eentje ook die goed past bij onze 500 grams-verpakkingen. Daarin slaagt dit ras uitstekend. We krijgen volop reacties van klanten die deze tomaat lekker vinden.” Nu is het vooral afwachten hoe Procano uit de hete zomer komt.

Zonder ervaring in de hoofdrol

Het liefst beproeft Vink zijn rassen eerst, maar met Procano had de biologische teler nul procent ervaring. Het hoge suikergehalte trok het bedrijf echter over de streep. En dus werd er de laatste week van januari geplant, in de grond. De teler startte met geënt getopte planten op een onderlinge afstand van 40 cm (3,25 koppen/m²). “Ja, ruimer dan op substraat. In het begin werken we alleen met druppelaars in de grond. Daar proberen we dan zo generatief mogelijk mee te sturen. Net als met de temperatuur. In de nacht houden we de kas wat koeler, op 14 ºC. Overdag mag de temperatuur oplopen tot 20 à 22ºC.”

Eerste tros

Het resultaat was gelijk een hele mooie eerste tros tomaten. “Die oogstten we half april. Op de kwaliteit valt niks af te dingen: een vlakke tros met glanzende, rode vruchten van ongeveer 110 gram. Ze presenteren prima en smaken goed. De doorkleuring verliep vlot en gelukkig zien we weinig groene punten aan de trossen.” Wel merkt de teler op dat de tomaten iets te makkelijk loslieten. Alleen bij de eerste 3 trossen, daarna niet meer. “Volgens de kenners is er in het begin te weinig water gegeven.Wanneer we Procano volgend jaar weer telen, dan wordt dat zeker een aandachtspunt.” 

Open gewas

Vink snoeit alle trossen op 5 stuks. Zo kan de oogst 1 op 1 worden verpakt zonder dat de teler veel hoeft ‘weg te geven’. Procano heeft een prettig gewas om in te werken, merkt hij verder op. Het ras is niet lang.  “De planten zijn wel net wat langer gerekt dan bijvoorbeeld Cappricia RZ. Zeker in zomermaanden geeft dat een open en overzichtelijk gewas. Qua productie lopen we dit jaar nog net iets achter, dat is vooral een kwestie van vruchtgewicht en het jaar is natuurlijk anders. Ik hoop er nog een extra tros af te krijgen. Wie weet. Eén verbeterpuntje nog: sommige planten lijken gevoeligheid voor neusrot te vertonen. We hebben bladmonsters laten nemen en alle zouten waren op orde. Ook dit zou te voorkomen zijn met net wat meer water.”  Het ras is namelijk niet extra gevoelig op dit punt. “De afnemer is erg tevreden over het product. We hebben het hele jaar nog geen enkele opmerking gehad.”