Harry van Winden vertelt over Uniformico RZ

“Uniformico RZ laat zich wat lichter snijden”

Aan het Groentepad in Made gaat op 3 mei de tweede teelt van start. Net als veel andere telers stond Harry van Winden voor de keuze: wordt het Lausanna RZ of Uniformico RZ? Van Winden heeft beiden in zijn kas gehad. “Mijn voorkeur gaat naar Uniformico. De vruchten snijd je net wat fijner. Zowel de 30-ers als 35-ers zijn bij dit ras mooi. Ook qua kleur. Precies waar de afzet om vraagt.” Komkommerkwekerij VOF Van Winden hanteert een traditioneel teelsysteem.

Uniformico RZ

Het bedrijf omvat twee afdelingen, 18000 m² en 28000 m². Voor zowel de tweede als derde teelt wordt er Uniformico geplant. “Op 3 mei starten we op de eerste tuin en de 20ste volgt de tweede. Op die manier kunnen we continu product leveren en tegelijkertijd de arbeidsbehoefte wat afvlakken. We verdelen de pieken, zeg maar. Wat dat betreft is Uniformico ook een goede. Het ras is namelijk vrij open met klein blad. Als je een scheutje van 20 cm of kleiner uit de plant moet draaien, is het veel. Heel arbeidsvriendelijk dus. En dat is fijn, want op extra werk zit niemand te wachten.”
 

Stam ontlasten

Van Winden teelt op goten met een plantdichtheid van 1,42 planten/m². 
Vanaf de vijfde of zesde oksel laat hij de eerste vrucht zitten. “Halverwege de stam halen we er eentje uit en meestal de laatste ook, voor de rest laten we alles uitgroeien. Misschien dat we dat de komende teelt anders gaan doen. Ik denk namelijk dat de overgang van stam- naar rankvruchten nog soepeler kan. Nu zit er een beetje vertraging op. Daarom willen we de stam wat meer ontlasten door een extra vrucht te dunnen. Maar uiteraard hangt zo’n handeling ook samen met de weersomstandigheden op dat moment. Nog even afwachten dus.”
 

Schoon telen

“Wat er nog meer beter kan? Tja, productie en kwaliteit zijn perfect, maar het zou fijn zijn als er meer rassen komen die resistentie hebben tegen virus en meeldauw. Want dat blijft in de zomer toch altijd een probleem. Met vroege rassen als Proloog RZ gaan we wel al de goede kant op. Doordat deze sterk is tegen Mycosphaerella en meeldauw, begin je de vroege zomer met een veel lagere besmettingsdruk.” Gelukkig kunnen Uniformico en Lausanna redelijk goed met bontvirus overweg.