Trends bij de aankoop van groente en fruit

Dieprode pruimtomaat valt in de smaak bij thuiskoks

Door de coronacrisis maken consumenten structureel andere keuzes bij de aankoop van groente en fruit. Zo zagen Europese retailers de afgelopen maanden de vraag naar pruimtomaten voor homemade soep en saus toenemen. Dat geldt ook voor verspakketten, waarin dit type tomaat vaak is opgenomen. De dieprode Plumola RZ biedt thuiskoks de betere versbeleving.

Consumententrends

Rijk Zwaan deed de afgelopen maanden onderzoek onder zijn Europese ketenpartners naar de impact van de coronacrisis. Dit combineerde het groenteveredelingsbedrijf met inzichten over veranderingen in consumententrends. Trends die volgens experts na de coronacrisis aan belang winnen zijn fresh & healthy, new channels, homecooking en localism.

Verspakket in Nederland een succes

Als gevolg van deze verschuiving in trends zien retailers inderdaad een ander koopgedrag. Consumenten lijken vaker te kiezen voor verse en gezonde groente voor homecooking. Chainmanager Maarten van der Leeden: “Bij Nederlandse retailers zijn verspakketten een groot succes. Dat was al zo vóór corona, maar de crisis heeft dit verder versterkt. Enkele retailers hebben zo’n vijftig varianten in hun assortiment, waarmee de thuiskok eenvoudig een gezonde maaltijd kan bereiden. Zo’n verspakket ontzorgt de consument.”

Betere versbeleving voor consument

Zowel bij verspakketten voor tomatensoep en lasagne als bij de verkoop van pruimtomaten kiest een Nederlandse retailer dit jaar bewust voor Plumola RZ, een pruimtomaat met het Internal Red-label. Zoals de naam al aangeeft zijn het vruchtvlees en de kern van deze tomaten dieprood. Bovendien is de smaak uitstekend. “Deze eigenschappen zorgen voor een betere versbeleving bij de consument. Testen die we eerder met chefs uitvoerden, wezen dat ook uit. Die dieprode kleur zorgt voor een rodere en smaakvollere tomatensaus. Voor telers zijn daarnaast de goede productie, houdbaarheid en arbeidsvriendelijkheid van Plumola RZ aantrekkelijk,” aldus Van der Leeden.

 

rznl20200513_5_vivolia_rz_f1

Als Ruby Red in Belgische groenteschap

In België is eveneens een pruimtomaat met het Internal Red-label succesvol in de markt. Het gaat hier om Vivolia RZ, een ras dat vergelijkbaar is met Plumola RZ. De Belgische telersorganisatie BelOrta verkoopt deze pruimtomaat al sinds 2017 onder het label Ruby Red. Dit exclusieve label kreeg de tomaat vanwege haar intense smaak en donkerrode kleur. Van der Leeden: “We merken dat ook in België de omzet van deze pruimtomaat na de coronacrisis groeit. Deze Internal Red-pruimtomaat lijkt het juiste antwoord op de toegenomen vraag naar verse en gezonde producten voor homecooking.”

Stronger Together

Rijk Zwaan zet zich in om telers en partners te ondersteunen bij hun inspanningen om groenten en fruit te produceren, distribueren en / of verwerken. Op basis van de allernieuwste marktinzichten willen we de AGF-keten helpen zich aan te passen aan de 'nieuwe economie' door op maat gemaakte, relevante en toepasbare adviezen en oplossingen te bieden. Wil je meer weten? Bekijk dit nieuwsbericht dat ingaat op de verwachtingen voor de toekomst.