Het verhaal van Lorraine

'Nieuwe kansen voor voorgesneden bindsla'

Bakkavor wil consumenten gemak, kwaliteit en plezier bieden via vers bereid voedsel. Om hun resultaten te verbeteren is producttechnoloog Lorraine Shaw altijd op zoek naar productinnovatie en technologische vernieuwing. Een van haar ambities is de houdbaarheid van voorgesneden sla in het schap te verlengen.

Tegen verkleuring

“Een van onze populairste slasoorten is bindsla. Geen enkel ander type kan tippen aan zijn textuur en zoetheid. Maar de pech is dat deze sla nou net het bladtype heeft dat het meest te lijden heeft van roze verkleuring op het snijvlak. Dat kan deels verklaren waarom we de verkoop van zakjes bindsla de afgelopen jaren hebben zien dalen. We waren dus zeer ge├»nteresseerd toen Rijk Zwaan ons vertelde dat ze gewerkt hadden aan een natuurlijke oplossing om deze verkleuring tegen te gaan, namelijk Knox™.”

Grote fabrieksproeven

“Wanneer we uit Rijk Zwaan-proeven nieuw materiaal selecteren om door te ontwikkelen, dan werken we nauw samen met telers en met Rijk Zwaan. Dat was niet anders bij de introductie van Knox™. Meestal starten we met veldproeven en vervolgens met kleinschalige proeven in de fabriek. In het geval van Knox™ evalueerden we direct relatief grote hoeveelheden zakken sla."

"We verzamelden een immense hoeveelheid data. Daaruit bleek dat Knox™ de houdbaarheid in het schap met minstens twee dagen kan verlengen. We moeten nog meer gegevens verzamelen, vooral teelttechnische informatie. Maar de eerste resultaten zijn heel bemoedigend.”

Betrouwbaarheid

“In de eerste plaats zien we Knox™ als een kans om ons proces effici├źnter te maken en de betrouwbaarheid van ons product te verbeteren. We kunnen er op vertrouwen dat deze sla lang houdbaar blijft. Dat geeft ons de mogelijkheid om ons te concentreren op andere aspecten, zoals kleur, vorm en smaak. Een volgende stap kan zijn dat we de houdbaarheid van zakken gemixte sla met bindsla kunnen verlengen. Dat zou fantastisch zijn.”