Het verhaal van Renalda

‘Paprika's met kansen voor smallholders'

Renalda Bernard Mlay werkte lange tijd voor een bank. Na 23 jaar besloot ze de passie voor planten uit haar jeugd weer op te pikken. Renalda is een bescheiden persoon en koos voor een voorzichtige start als eigen ondernemer. Ze begon ze in de tuin van haar ouders in Moshi, Tanzania, met twee zelfgemaakte tunnels van 300 m2.

Right starting material

Door haar financiële achtergrond wist Renalda dat ze de zaken serieus moest aanpakken. En dat ze moest investeren in het juiste uitgangsmateriaal.  Ze koos voor  de teelt van rode en gele paprika en kocht kwalitatief hoogwaardige zaden van Rijk Zwaan.

De opkweek verliep goed, er ging geen enkele plant verloren. Maar in de loop van het seizoen maakte ze een paar gebruikelijke beginnersfouten. De planten kregen te veel water en voedsel. Ze produceerden nauwelijks bloemen en vruchten. Teeltadviseurs van Rijk Zwaan schoten te hulp. Ze gaven Renalda ter plekke een aantal basistips over snoeien en gewasverzorging en adviseerden het bemestingsplan aan te passen.

Nieuwe investeringen

In de zomer kon ze de eerste vruchten oogsten. Met de verkoop van haar eerste 150 kilogram paprika’s had ze meteen de kosten van het zaad er uit. Maar veel beter nog: ze hield een substantieel bedrag over voor nieuwe investeringen. Dit resultaat stemde niet alleen Renalda tevreden. Ze inspireert er ook   vele anderen mee. Niet alleen haar familie en vrienden in haar eigen dorp, maar ook de vele potentiële smallholders in andere regio’s.

Renalda maakte een succesvolle start als smallholder in Tanzania en ziet veel kansen voor de toekomst. Rijk Zwaan deelt haar vertrouwen. Samen met Renalda werken we aan een gezonde toekomst.