teler in Tadten, Oostenrijk

Reddery RZ: 4 vragen aan Lukas Sattler

Reddery RZ

Lukas en zijn vader Walter Sattler telen dit seizoen een grote proef Reddery RZ. In week 50 (zaaidatum week 41) plantten ze de cherrytomaat op 1,5 ha in Tadten (Burgenland, Oostenrijk). De telers zijn onderdeel van de Zeiler Group die vanuit Oostenrijk en Hongarije op ruim 40 ha specialties teelt en vermarkt. Hun sales-team bezocht in 2018 Rijk Zwaans Trial Center Tomato en was direct gecharmeerd van Reddery.

Waarom jullie keuze voor Reddery?

“Deze tomaat heeft een prima smaak en bite, die gaven echt de doorslag. Kijk, de Zeiler Group is altijd op zoek naar rassen die goed presteren in onze regio’s. Hier kunnen de zomers flink heet zijn met bijbehorende tropische nachten. Ondanks deze lastige teeltomstandigheden eisen we wel tomaten van de allerbeste kwaliteit. Rijk Zwaan snapt dat. Vandaar ons jaarlijks bezoek aan het Trial Center Tomato. En deze rode cherry viel meteen op.”

Hoe telen jullie dit ras?

“We startten met een geënt getopte plant op een afstand van 2,5 stengels/m². In week 2/3 hielden we een dief aan en realiseerden zo de eindafstand (4,78 stengels/m²). We zetten Reddery gelijk generatief weg met voornachten van 14ºC. De kracht van dit ras maakte het tevens mogelijk om overdag tot boven 24ºC te verwarmen. De buitenomstandigheden en instraling werkten mooi mee. Al met al konden we Reddery dus flink op tempo telen, dat past bij ons; we telen graag ‘op het randje’.  Die teeltwijze heb je trouwens nodig bij cherry’s, dan krijg je het beste resultaat. Zo ook bij Reddery. Dit ras presteert super! Anders dan bij andere rassen, hebben we bijvoorbeeld geen gescheurde vruchten gezien. Kwalitatief goed en betrouwbaar.” 

Zijn jullie (en de afnemer) tevreden?

“De vruchten van de vierde tros hadden al een brixwaarde van 9. Dat was echt een verrassing voor ons. De trossen daarna waren nog zoeter. Dus ja, daar zijn we blij mee. Net zoals met de knapperige bite. Het zijn heel smaakvolle tomaatjes met een gemiddeld vruchtgewicht van 10 à 11 gram. We zijn ze uiteindelijk los gaan oogsten, het oorspronkelijke plan was om als tros te leveren. Op het laatste moment bedacht de klant zich. Geen probleem omdat Reddery geschikt is voor beide doeleinden.”

Volgend seizoen?

“Dan gaat de hele kas vol met Reddery. Reddery ligt nu al ruim een kilo voor op ons standaardras. Tot nu toe presteert het op alle fronten beter. Eerst waren we nog wat bezorgd over de kleinere bloemen. Maar alles groeit uit tot prima trossen met uniforme vruchten. De zetting verliep vlot, we moesten zelfs onze hommelpopulatie sneller opwaarderen. Zeer tevreden.”