Met Jack Miller RZ en Tito Rabat RZ bieden we voor twee marktsegmenten een goede keuze.

Rijk Zwaan terug op de oranje paprikamarkt!

Jack Miller RZ en Tito Rabat RZ

Na jaren van voorbereiding introduceert Rijk Zwaan de nieuwe oranje-paprikarassen Jack Miller RZ (35-1177 RZ) en Tito Rabat RZ (35-1256 RZ). Met deze rassen bieden we voor twee marktsegmenten een goede keuze. Jack Miller produceert grove paprika’s voor onder meer de losse verkoop en Tito Rabat is het antwoord op de vraag naar een fijnere sortering en een lager vruchtgewicht. Beide rassen combineren een topproductie met een prachtige vruchtkwaliteit, wat oranje-paprikatelers bijzonder belangrijk vinden.

Gelijkmatige zetting

Afgelopen teeltjaar deden telers de eerste goede ervaringen op. Jack Miller stond op 6 ha in Nederland en op 2 ha in Canada. Bij de teler in Nederland startte het gewas met een goede zetting op het derde/vierde oksel en moest teruggedund worden op één vrucht per stengel. De zetting verliep vervolgens behoorlijk gelijkmatig door het seizoen heen. Daardoor werd het productiepatroon ook regelmatig. 

Mooi gemiddeld vruchtgewicht

De vruchten van het eerste zetsel waren nog wat aan de fijne kant, maar vanaf het tweede zetsel kon de teler vruchten van rond de 200 gram oogsten. Door de hitteperiode in de zomer liep het gemiddeld vruchtgewicht tijdelijk wat terug, maar gemiddeld gaf Jack Miller een gewicht van tussen de 180-210 gram. 

Goede doorkleuring

Wat ook opviel was de snellere afrijping en goede doorkleuring van de vruchten, waardoor de productie telkens ‘aan de voorkant’ van de productiehoos in de markt zat. Bovendien zagen we met het mooie weer geen nadeel van de snelle doorkleuring. Van pitting was bijvoorbeeld geen sprake. 

Sterk op neusrot

Jack Miller is het gehele seizoen sterk op neusrot gebleken. Ook dit jaar zijn de rassen getest op dit euvel. Ook wezen uitgebreide testen erop dat Jack Miller een sterke externe én interne vruchtkwaliteit heeft. 

Balans in het gewas

Het gewas is open en arbeidsvriendelijk. De plant heeft een mooie balans tussen voldoende bladbedekking, groei en niet teveel arbeid aan het toppen van zijtakken. Omdat de plant iets gerekter is, oogst Jack Miller makkelijk en zijn de oogstnormen erg goed.