Eerste jointless tomatenras binnen het assortiment van Rijk Zwaan.

Santiana RZ (72-763 RZ) een ras met productiepotentie.

Santiana RZ

Met trots presenteren we het eerste jointless tomatenras binnen het assortiment van Rijk Zwaan. Het ras Santiana RZ is vorig jaar voor het eerst op kleine schaal getest. Daaruit kwam naar voren dat het ras een mooi open gewas heeft en kan daardoor als arbeidsvriendelijk getypeerd worden. Gedurende het jaar liet Santiana een opvallend hoog vruchtgewicht zien.

Veelbelovend

Dit jaar staat Santiana grootschalig in de proeven op verschillende plekken in Nederland en Noord-Amerika. Het ras wordt ook in de belichting beproefd. De eerste resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. Ten op zichte van het referentieras in tros grof komt naar voren dat Santiana RZ een hoger vruchtgewicht laat zien. Santiana scoort goed op houdbaarheid. De mooie rode tomaten met de uitstekende groene delen vallen op.

Het is een generatief open gewas met opstaand blad. Doordat het ras ruime trossen geeft met voldoende bloemen is tijdelijk op 6 snoeien een optie. Ook reageert Santiana goed op toenemend licht. Waar sommige rassen het laten liggen, wordt Santiana juist sterker. De resultaten zijn tot half augustus zeer positief.

Om er een wielerterm erbij te halen: “Parijs is nog ver…” Na wat we vorig jaar gezien hebben, verwachten we weer een goede eindspurt!