Het verhaal van John en Wiel

'Snijderijen willen geen zakjes met alleen witte stukken sla'

John and Wiel Lucassen with representative Erik Hovens

De broers John en Wiel Lucassen telen dertien soorten sla. Batavia, botersla, Salanova®, cos, eigenlijk alles behalve ijsbergsla groeit op de 105 hectare teeltoppervlak van Lucassen Agri Cultuur B.V. in Sevenum. De demodagen van Rijk Zwaan in Fijnaart gebruiken ze vooral als check.

95 procent voor snijderijen

“Van onze sla gaat 95 procent naar snijderijen in binnen- en buitenland. We willen daarom slarassen met klein blad. Nooit groter dan je hand, is onze stelregel, anders past het niet in de verpakking. Maar tegelijkertijd mag het blad niet te dicht op elkaar zitten. Vaste kroppen zijn immers minder groen binnenin. Snijderijen willen geen zakjes met alleen witte stukken sla.”

Rassen zoeken

“Rijk Zwaan is sterk in sla. Het bedrijf heeft goede rassen voor onze zandgrond en onze teeltwijze. We bezoeken niet alleen demovelden, we doen ook proeven van diverse zaadbedrijven op ons eigen bedrijf. Op zoek naar nieuwe rassen die beter presteren. 
We letten bijvoorbeeld op rassen met klein blad, maar wel met voldoende gewicht. En op rassen die minder gevoelig zijn voor schot en meeldauw. Daarnaast is een ruim veldoptimum gewenst: het geeft ons meer speling bij het oogsten als de kwaliteit goed blijft. Of de kroppen nou 400 of 700 gram zijn.” 

Knox

“Bij de rondgang in Fijnaart hebben we gekeken naar nieuwe slarassen van Rijk Zwaan die interessant kunnen zijn voor ons bedrijf. We constateerden dat de rassen die we nu gebruiken nog steeds goed zijn. Komend seizoen zullen we wel weer veel proeven doen. Onder meer met KnoxTM-rassen. Het doel blijft om de beste rassen te vinden voor onze klanten.”