Rijk Zwaan’s global melon & watermelon event

Spelers in de meloenketen op zoek naar innovaties

Interesting new innovations in the melon category Rijk Zwaan

Meloenproducenten, handelaren, snijderijen en retailers uit de hele wereld tonen interesse in innovaties als de gele watermeloen Tropical Sunshine en de handige oogstindicator Ready to eat. Hoewel de coronacrisis de markt afgelopen maanden danig verstoorde, is de keten optimistisch over de toekomst. Het online global melon & watermelon event van Rijk Zwaan vond plaats van 29 juni tot 10 juli en kon rekenen op honderden bezoekers van alle continenten, die hun ervaringen en expertise met elkaar deelden.

Melon event Rijk Zwaan Ibérica

Digitaal evenement voor internationale klanten

Dit jaar koos de Spaanse dochterlocatie Rijk Zwaan Ibérica van het groenteveredelingsbedrijf noodgedwongen voor een virtueel event. Proeven en testen van de huidige en nieuwe meloenrassen van de typen Piel de Sapo, Ananas, Yellow, Galia, Cantaloupe, Charentais op Rijk Zwaans proefveld in CED La Palma, Cartagena in Spanje bleef daardoor helaas achterwege voor niet-Spaanse klanten. Toch had deze digitale vorm van het event met zo’n veertien crop talks, webinars en virtual trial visits ook voordelen. “Het was internationaler en laagdrempeliger dan ooit. Bij de digital crop talk over Cantaloupe telde ik deelnemers van 25 nationaliteiten, inclusief Australië, USA en Thailand”, vertelt Vincent van Wolferen, Crop Coordinator Melon & Watermelon.

Meer aandacht voor fresh en healthy

In de webinars op 7 en 8 juli gaven experts hun visie op de trends en ontwikkelingen in meloenmarkt. Volgens Cindy van Rijswick, Senior research global analyst bij de Rabobank biedt de coronacrisis kansen voor fresh en healthy producten. “Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gezonde voeding, zoals vers fruit.” Door de coronacrisis wordt er meer thuis gekookt. Verspakketten zijn erg populair en dit biedt zeker kansen voor fruit en groente, ook voor meloen. Cindy van Rijswick schetst overigens ook de risico’s bij de oogst en verwerking van groente en fruit en geeft aan dat de inzet van arbeid heroverwogen wordt en producenten mogelijk overwegen meer te mechaniseren en automatiseren.

Hans-Cristoph Behr van Agrarmarkt Informations legde in zijn webinar de nadruk op de toenemende meloen- en watermeloenconsumptie in de EU. “Innovaties in de meloencategorie, zoals zaadloze watermeloen en kleinere varianten, dragen bij aan de groei. Net als de populariteit van meloen en watermeloen onder jongeren.” Marián Garcia, docent op de Isabel I University in Spanje ging in haar webinar in op de trends in de consumptie van meloenen. Ze benadrukt het belang van kleur. “We moeten onze realiseren dat consumenten bepaalde kleuren associëren met de rijpheid van fruit. Het is belangrijk dat we die uitstraling en kleuren benaderen.”

Tropical sunshine melon Rijk Zwaan

Knalgeel als snoep

De watermeloenen van het label Tropical van Rijk Zwaan sluiten aan bij die trend, legt Van Wolferen uit. “Ook wij horen dat er behoefte is aan meer kleur in het groenteschap. Dat geldt zowel voor de verkoop van hele meloenen als voor de markt van fruitsalades. Het vruchtvlees van de watermeloen Tropical Sunshine is knalgeel en ziet er superaantrekkelijk uit. Het is net een snoepje! Een mooiere kleur is eveneens van belang voor de schil. Het kan consumenten verleiden om meer meloenen te kopen. Als de kwaliteit goed is, leidt dat tot vervolgaankopen.”

Ready to Eat melon Rijk Zwaan

Betere kwaliteit en eenvoudiger te oogsten

Om die gemiddelde kwaliteit van meloenen beter te waarborgen, deelde Rijk Zwaan de nieuwste inzichten over een andere innovatie: Ready to eat Cantaloupes. Van Wolferen: “Onze veredelaars hebben een aantal rassen geselecteerd die voldoende schapleven hebben en direct eetrijp zijn. Deze rassen hebben twee zichtbare eigenschappen die aangeven dat de meloen oogstrijp en eetrijp is. Op het ideale moment van oogsten kleuren deze meloenen lichtcrème en vormt zich een ring rond de steel. Deze eigenschappen zijn dus voordelig voor zowel consumenten als producenten. Diens medewerkers weten daardoor precies wanneer de Cantaloupes oogstbaar zijn. Nu arbeid zo nauw luistert, is deze eigenschap zeer welkom.”

Stronger Together

Het meloenevent past in het streven van Rijk Zwaan om telers en partners te ondersteunen bij hun inspanningen om groenten en fruit te produceren, distribueren en/of verwerken. Op basis van de allernieuwste marktinzichten willen we de AGF-keten helpen zich aan te passen aan de 'nieuwe economie' door op maat gemaakte, relevante en toepasbare adviezen en oplossingen te bieden. Wil je meer weten? Bekijk dit nieuwsbericht dat ingaat op de verwachtingen voor de toekomst.

www.rijkzwaan.com/stronger-together