Het verhaal van Albert-Jan

'Teeltblogs helpen mij het gewas optimaal te sturen’

Albert-Jan en Maarten

Albert-Jan en zijn vader Jan van den Berg uit Ridderkerk telen jaarrond op vier hectare acht tot tien verschillende bladgewassen onder glas: van lollo bionda tot choi-sam. Een betrouwbare leverancier zijn van niches, dat is hun streven. Dat doen ze door nauw samen te werken met Rijk Zwaan en hun afnemers.

Het verhaal van Albert-Jan

Ambachtelijk

“Mijn vader en ik kiezen bewust voor bijzondere producten, zoals verschillende slasoorten, maar ook raapstelen, postelein, kruiden en Chinese groenten. Die passen goed bij ons bedrijf, omdat wij op een ambachtelijke en duurzame manier in de grond telen. Met behulp van vier vaste krachten en scholieren leveren wij elke dag onze bladgewassen vers aan handelsbedrijven in Barendrecht. Al jaren. Onze producten liggen in een Chinese winkel in Rotterdam, maar ook in de Duitse supermarkt.”

Albert-Jan en Maarten

Ideeën voor nieuw ras

“Verticale samenwerking in de keten is voor ons steeds belangrijker. Met onze afnemers zitten we elk jaar een paar keer om tafel om het assortiment af te stemmen. Op hun wensen spelen we continu in. Ideeën voor nieuwe rassen of gewassen krijg ik van collega’s, maar ook van teeltadviseur Maarten van Geest. Hij komt regelmatig met een bak jonge planten van een nieuw ras, die wij hier opkweken. De lijnen zijn erg kort, want wij telen voor Rijk Zwaan ook zaad van onder meer spinazie, radijs en kroten.”

Teeltblogs

“Voor alle sla kiezen we Rijk Zwaan-rassen. Die zijn productief en snel, hebben uitgebreide meeldauwresistenties en zijn weinig randgevoelig. Teeltadvies krijg ik van Maarten, maar ook de teeltblogs lees ik aandachtig door. Die geven mij nuttige informatie over hoe ik het beste kan sturen. Met die kennis kan ik het maximale uit de teelt halen. Dat is nodig omdat wij tegen scherpe prijzen onze klanten beleveren.”