Corné van Boxel, teler in Delfgauw:

"Uniformico RZ houdt kwaliteit ook in najaar vast"

Corné van Boxel

Op 2,8 ha in Delfgauw teelt Corné van Boxel vier komkommerteelten per jaar op de traditionele wijze. Nu staat er nog Proloog RZ, maar vanaf 12 april domineert Uniformico RZ de kas. Middels tussenplanten hoopt de teler de rest van het seizoen constante hoeveelheden kwaliteitsvruchten af te leveren. In de zomermaanden wordt dagelijks gesneden. “35-ers en 40-ers; half om half. Vruchten met een mooie, goede kleur en van prima kwaliteit.”

Uniformico RZ

Twee weken na de tussenplanting wordt het oude gewas er meestal uitgehaald. Dan is er nog een kleine week over voordat de nieuwe oogst weer begint. De teler snijdt de onderste bladeren van de planten, hangt het gewas om en zet de koppen vast. In juni en augustus volgen nog twee tussenplantingen. De dichtheid die hierbij hoort is 1,25 planten/m². “Door zijn open plantopbouw leent Uniformico zich goed voor deze manier van telen. Wel zagen we hier en daar wat broeikoppen toen de planten bijna bij de draad waren, maar met wat extra calcium hopen we dat dit jaar te voorkomen.”

Nauwelijks dubbelen

Afgelopen seizoen teelde Van Boxel Uniformico voor het eerst. “Vooral de kwaliteit en het arbeidsvriendelijke karakter van dit ras vielen ons op. De plant heeft een goed selectief vermogen. Je ziet weinig dubbelen in de oksels. Vanaf het vijfde blad hebben we alle vruchten aangehouden. Na 18 bladeren en 13 stammers ging de productie soepel over op de ranken. We oogstten 1 dag niks en konden vervolgens weer dagelijks snijden. De vruchten zijn net iets zwaarder dan Laureen RZ en iets lichter dan Lausanna RZ. Mooie komkommers, ook in het najaar. Willen sommige rassen hun kwaliteit dan wat verliezen, Uniformico niet.”
 

Onder alle omstandigheden

“Het viel mij ook op dat het gewas er in het najaar nog zo groeikrachtig bij stond. De planten oogden mooi donker en voldoende open. En dat na een redelijk extreme zomer. Ik denk dat Uniformico een ras is dat het onder alle omstandigheden goed doet. Tijdens hele zonnige, maar ik verwacht dit zeker ook op wat meer donkere dagen. Wat dat betreft is het afwachten wat dit jaar brengt. We hopen in ieder geval op een prima productie. Net als vorig seizoen, toen oogstten we in 7 weken 65 stuks/ m².”