Jeroen Verheul uit Maarssen:

"Vooral het arbeidsgemak van Lausanna RZ bevalt ons prima"

Jeroen Verheul

Sinds de kerst staat Galibier RZ in de kassen van Jeroen Verheul. Half april en begin mei stapt de teler over op Lausanna RZ. Dit ras mag het seizoen ook afmaken met een planting rond 1 augustus. Het bedrijf telt twee afdelingen (17.000 m² en 20.000 m²) die 14 dagen na elkaar vol en weer leeg gaan. Zo kan Verheul een constante productie kwaliteitsvruchten borgen. Lausanna werkt zeker mee aan die doelstelling.

De ideale mix

Verheul omschrijft zichzelf als een Roxanna-liefhebber. Ook Laureen RZ stond op zijn bedrijf. Vorig jaar stapte hij over op Lausanna. “De ideale mix van beide rassen”, verklaart de teler. “Lausanna is een vriendelijker ras. Kijk, Laureen was soms wat te sterk op haar vruchten en bij Roxanna kwam best wat arbeid kijken. Lausanna is meer open, met daardoor aanzienlijk minder gewaswerk. Tegelijkertijd kun je met dit ras voldoende snelheid maken. De teelt is dan ook naar wens verlopen.”
 

Selectief ras

Dat arbeidsvriendelijke karakter merkte de teler al snel op na binnenkomst. “Het begint al met indraaien en het pluiswerk. Lausanna heeft gewoon minder rommel. Minder dubbelen ook. Dit ras is zelf heel selectief op haar vruchten. Ze houdt netjes één komkommertje per oksel aan en maakt die goed af. De eerste vier hebben we schoongemaakt en vanaf het vijfde blad lieten we de vruchten staan. Tot de bovenste drie bladeren hebben we alles op 1 stuks geoogst, de laatste mochten dubbel komen. Misschien dat we komend seizoen er eentje tussenuit gaan halen, voor de veiligheid. Bijvoorbeeld door te oogsten in setjes van drie.” 
 

Weinig kromme vruchten

“Qua stuks komt Lausanna heel goed mee met haar ‘voorgangers’. We konden er meer afhalen met een wat lager gemiddeld vruchtgewicht. Een mooie 35-er is ook goed. Roxanna was misschien iets zwaarder. Over de kwaliteit van Lausanna ben ik goed te spreken. Onze derde teelt eindigde in november en tot die tijd produceerde het goed gekleurde en rechte vruchten. Nog een voordeel van dat open gewas. De komkommers zitten minder snel klem en vangen meer zonlicht. Of ik komende teelten iets anders ga doen? Ik denk het niet, gewoon lekker wat temperatuur erop en snel naar de draad laten groeien. Een fijn ras.”