Dion van Mullekom vertelt:

"We twijfelen nog tussen Uniformico RZ en Lausanna RZ"

Dion van Mullekom

Twee jaar lang teelde Dion van Mullekom Lausanna RZ. “Dit ras heeft snel voldoende bladbedekking, een sterk wortelgestel, geeft een hoge productie en is daarnaast ook nog wat sterker tegen bontvirus dan een vatbaar ras.” Een proef met Uniformico RZ heeft hem nu aan het twijfelen gebracht over de komende zomer- en herfstteelt. “We zagen een iets mooier model plant en vrucht in het begin van de teelt. Het vruchtgewicht daarentegen ligt weer net iets lager.”

Keuze maken

Voordat Van Mullekom zijn keuze kan maken, zal hij de productiecijfers van beide rassen tegenover elkaar gaan afzetten. “Uniformico is iets productiever in stuks maar qua kilo productie gelijk aan Lausanna.” Rendement laat zich op meerdere manieren berekenen, weet ook de teler. “We proberen altijd de plantkosten en arbeid laag te houden. Daarom teelden we bijvoorbeeld de afgelopen jaren met minder stengels. De plantafstand (getopt op 2,38 stengels/m²) was gelijk de eindafstand. En minder stengels geeft ook direct minder gewaswerk.”

Minder arbeid

Volgens Van Mullekom bestaat in de hogedraadteelt 40% van de totale kosten uit arbeid. Met rassen als Lausanna en Uniformico kunnen we dat terugdringen. Ze zijn immers enkelvruchtig. Dit maakt het snoeien een heel stuk eenvoudiger.” Dat merkte de teler afgelopen zomers al met Lausanna. Bij Multigrow ging de norm voor zakken, klippen en snoeien van gemiddeld 460 stengels per uur naar gemiddeld 530 stengels per uur. “Tel daarbij op zijn prima vruchtkwaliteit en houdbaarheid. Lausanna blijkt namelijk redelijk sterk tegen Mycosphaerella in de vrucht. Dat geeft je product toch net die plus. Net als de betere weerbaarheid tegen bontvirus. Het is gewoon een bedrijfszeker ras.”
 

Stuks of vruchtgewicht?

Multigrow teelt hogedraadkomkommers op 5,7 ha en onder SON-T lampen van 99 µmol/m2/s. “We oogstten vanaf de zesde oksel (getopte planten). Minpuntje: vanaf ongeveer de vijfde week neigden de 40-ers naar de lange kant. Ze pasten heus nog wel in de doos, maar waren soms net iets lastiger te verwerken met onze Q-packer machine. Met Uniformico kunnen we dat voorkomen. Ook het open gewastype staat me wel aan. We moeten nog beslissen. Wat we wel al weten is dat we ongeveer 2 weken eerder zullen planten, dus eind juni. Vorig seizoen stond het gewas van 12 juli tot 13 november.”